DOMÁCÍ CHLÉB

INGREDIENCE
1 hrnek žitné mouky
3 hrnky hl. mouky nebo jiné (ne žitné)
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
2 hrnky studené vody
1 rovná lžička sušeného droždí
POSTUP
Směs promícháme a necháme kynout 8 a více hodin (nejlépe přes noc), překryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou. Vykunutou směs přendáme na silně pomoučněný vál a těsto přeložíme 4x na polovinu zhora, zdola, zleva, zprava. Přeložené těsto necháme půl hodiny odpočinout a současně předehřejeme troubu na 250° , vložíme hrnec s poklicí a necháme jej pořádně rozpálit. Do horkého hrnce přendáme těsto a pečeme s poklicí 30 min. A dále 15-30 minut bez poklice, až je chleba zlatý.
Snad bude chutnat!
HOMEMADE BREAD
INGREDIENCE
1 cup rye flour
3 cups hl. flour or other (not rye)
2 teaspoons of salt
2 teaspoons of crushed cumin
2 cups cold water
1 teaspoon of dried yeast
METHOD
Mix the mixture and let it rise for 8 or more hours (preferably overnight), cover with food foil or a cloth. Transfer the rolled mixture to a heavily floured rolling pin and fold the dough halfway up, from the bottom, from the left, from the right. Let the folded dough rest for half an hour and at the same time preheat the oven to 250 °, insert the pot with the lid and let it heat up properly. Put the dough to a hot pot and bake with a lid for 30 minutes. And then 15-30 minutes without a lid until the bread is golden.