KEFÍROVÝ CHLÉB

INGREDIENCE
1 hrnek žitné mouky
3 hrnky hl. mouky špaldové/ klasické/ špaldové celozrnné ( ale ne žitné! , my většinou dáváme 2 hrnky špaldové hladké a 1 hrnek celozrnné špaldové hladké)
2 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
1 lžička sušeného droždí
1 hrnek studené vody
1 hrnek kefírového mléka
POSTUP
Všechny suroviny promícháme, překryjeme potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme kynout 8 a více hodin (nejlépe přes noc). Vykynuté těsto přendáme na silně pomoučněný vál a těsto přeložíme 4x na polovinu zhora, zdola, zleva, zprava. Následně těsto necháme půl hodiny odpočinout a současně předehřejeme troubu na 250° , vložíme do ní hrnec s poklicí a necháme jej pořádně rozpálit. Do horkého hrnce přendáme těsto a pečeme s poklicí 30 min. A dále 15-30 minut bez poklice, až je chleba zlatý.
Po upečení těsto přendáme na mřížku, necháme vychladnout a můžeme podávat!